יום שני, 16 באפריל 2012

שמח, עצוב ושוקולדי

ליל הסדר השנה היה אחר.
הוא היה עצוב לי אבל גם שמח.
כל שנה היינו עושים את ליל הסדר אצל סבתא.
והיא, כבר לא פה.
אז עשיתי את ליל הסדר עם המשפחה שלו.
והיה שמח, כי בכל זאת, זו עכשיו גם המשפחה שלי.
אבל לא יכולתי להתאפק, וכשסיימנו לשיר (טוב נו, לא כל כך סיימנו אלא בעיקר אני, אבל בשקט ובביישנות) את "בצאת ישראל ממצרים", העיניים דמעו.
כי עם סבתא זה היה סדר של שירים.
המילים היו מיותרות, הקריאה מתישה, העיניים לא היו במצב טוב, אבל הזיכרון של כל השירים, הצלילות של הקול שלה.
כל זה נשאר. וככה במשך שנים, עשינו מחזמר אגדה. שרנו כל הדרך אל האוכל.

אז הוזמנו לסדר אצל הדודים שלו. וכילדה טובה מבית טוב, ידעתי שלא באים בידיים ריקות.
לצד זר הפרחים החלטתי להכין עוגת שוקולד כשרה לפסח.
כזו שנוטפת שוקולדיות.
כזו שאם זה לא חג או יום הולדת, לא נעים לאכול מרוב שחיטות.

נעשה ניסיון קודם, נלמדו הלקחים, שודרגו הפרטים והעוגה גרפה מחמאות.
כל כך הרבה מחמאות שהוחלט להכין אותה שוב ליום הולדת בשישי בצהריים של חברה שרצינו ביקרה.
מובטחות קריאות הפתעה כשתגלו לזוללים שאין שם ולו פירור של קמח.

 עוגת שוקולד ללא גלוטן - כשרה לפסח מבוססת על המתכון של חן שוקרון (בעלת הבלוג מתוקים שלי)

הזמן: ימי פסח המאתגרים בהם לא ניתן להשתמש בקמח.

המצב: נדרש קינוח מרשים (בכל זאת פעם ראשונה שאני מתארחת) וטעים (תמיד טוב לעשות רושם) ויפה (כי אני לא מסוגלת להביא דברים שנראים רע)

מדד השינוי: ובכן, שינוי ראשון: בניגוד למתכון המקורי, החלטתי להפריד את הביצים ולהקציף את החלבונים שתהיה עוגה קצת פחות כבדה ודחוסה. (זה היה רעיון נהדר כי למרות השוקולדיות שלה היא הייתה יחסית לעוגות מהזן הזה - דיי אוורירית).
שינוי שני - הוספתי רבע כפית של מלח לבלילה. כן כן. מלח. 

להפשיל שרוולים: ההכנה הייתה פשוטה להפליא ומהירה מאוד, אם אתם מחליטים להכין בכל זאת את המתכון לפי ההוראות, תוך 7 דקות אתם יכולים להכניס את העוגה כבר לתנור. ההקצפה של החלבונים תיקח לכם עוד כמה דקות, אבל סך הכל תוך 15-20 דקות מהרגע שניגשתם למטבח, תוכלו להפשיל ידיים ולרחוץ את הכלים. מרכיבים, סיפורים והוראות כאן.

טיפים: טיפ מס' 1: אם אתם משתמשים בתבנית מתפרקת, תפוצצו אותה בנייר אלומיניום. בהכנה הראשונה נכנסו מים לתחתית העוגה והיא נהייתה ספוגית ומגעילה. אל תתקמצנו.
טיפ מס' 2: להמיס שוקולד וחמאה במיקרו זה הכי קל שיש: מורידים את העצמה של המיקרו לנמוך - בינוני, ומכניסים את הקערה עם השוקולד השבור לקוביות והחמאה החתוכה. מחממים בפולסים של חצי דקה - דקה ומוציאים לערבוב בין הפולסים. כשאין יותר גושי שוקולד/חמאה, מוכן!
טיפ מס' 3: לזכור שצריך לכסות את התבנית עם נייר אלומיניום לפני שמכניסים אותה לתנור. (יש עוד למטה אל תתייאשו)

המון נייר אלומיניום - טיפ מס' 1
הערה כללית: זו עוגה ששוקולד הוא המרכיב העיקרי בה. לכן כדאי שהשוקולד יהיה באיכות טובה. אני השתמשתי בשוקולד ורד הגליל 60% קקאו והיא יצאה נהדרת. התותים למעלה, מעבר לקישוט, מאזנים קצת את הכבדות של העוגה ונותנים לה את הטוויסט הפירותי במקצת. 

מסקנות לעתיד: נכנסה לפנתיאון העוגות השוות וכבר הוזמנה ליום ההולדת של האחות הקטנה (שכבר לא כל כך קטנה)

ואחרי הקדמה כזו, קדימה למתכון:

מצרכים:

200 גרם חמאה 
300 גרם שוקולד שבור לקוביות 
6 ביצים בגודל L בטמפרטורת החדר 
3/4 כוס סוכר
1/4 כפית מלח

הכנה:

*עוטפים את החלק החיצוני של התבנית בנייר אלומיניום - בנדיבות (ראו טיפ 1)
*את התנור  מחממים ל-175 מעלות.
* ממסים את החמאה והשוקולדבמיקרוגל (ראו טיפ 2) או על באן מארי, מערבבים עד שהתערובת חלקה ומקררים קצת. בינתיים מפרידים את הביצים. את החלבונים שמים בקערה קטנה/מיקסר ואת החלמונים בקערה גדולה. 
* להוסיף לחלמונים בקערה הגדולה את הסוכר. ולטרוף אותם יחד עד שמקבלים תערובת צהבהבה בהירה וקצת תפוחה. מוסיפים את השוקולד המומס והמלח לתערובת החלמונים והסוכר ומערבבים עד שמתקבלת בלילה חלקה.
* מקציפים טוב טוב את החלבונים עד אשר ניתן להפוך את הקערה והקצף לא "נוזל". מקפלים לתוך תערובת החלמונים והשוקולד את החלבונים המוקצפים. 
* מעבירים את הכל לתבנית האפייה. מניחים את התבנית בתוך תבנית נוספת רחבה יותר ויוצקים מים רותחים לתוך התבנית הגדולה עד למחצית מגובה תבנית האפייה. מכסים את תבנית העוגה ברדיד אלומיניום נוסף. מעבירים לתנור למשך שעה ורבע (75 דקות).


* למטה: הצעת הגשה, אחרי שהעוגה מתקררת להקציף קצפת, האווריריות שלה יחס עם העוגה יוצרים מרקם נהדר בפה. אם סף המתיקות גבוהה אפשר להוסיף כפית סוכר, אם לא, גם ללא סוכר כלל יהיה מעולה. את שאריות הקצפת אפשר לנגב עם התותים שנשארו שזה תמיד בונוס.

13 תגובות:

  1. הכתיבה שלך ריגשה אותי והעוגה מדהימה ביופיה וכך גם הצילומים שלך.
    רק תהיתי האם החיטה ליד העוגה היא בכוונה שם כדי להדגיש את העדר הגלוטן בה או שזה סתם צירוף מקרים.

    השבמחק
  2. ונילה - תודה רבה.
    האמת שאלה עשבים שוטים מהאדנית שלנו (חיטה קצת גדול עליהם...) הם פשוט נראו לי תוספת אסתטית, יפה אביבית ועם קריצה קלה לשבועות שעוד רגע מגיע אלינו :)

    השבמחק
  3. העוגה ניראת מדהימה. הכנסת אותי קצת חזרה לאווירת החג, למרות שהחופש הלך חלף לו...
    פירות חמצמצים תמיד נותנים קצת רעננות לעוגת שוקולד. אחלה רעיון.

    השבמחק
  4. מה כבר יכול להיות רע בעצם, בעוגה כזו? חבר שלי יתמוגג, אני שוקלת להכין גם. מה זה הציפוי הלבן? חיפשתי ולא מצאתי פירוט.

    אגב, שתי סבתותיי בחיים (ושייבדלו לחיים ארוכים), אבל אתמול הכנתי מתכון של אחת מהן, שהיה הכי פשוט, מנחם ומפנק, וחשבתי שאני לא מקדישה להן את תשומת הלב הראויה להן.

    השבמחק
  5. מרג'ורי - לכאורה לא יכול להיות רע. אני אישית לא כל כך אוהבת את הדחיסות של עוגות מהזן הזה, נהייה לי בההההה אחרי שני ביסים, וזו קצת פחות נוראיתמ ואני אפילו יכולה לאכול פרוסה שלמה לבד.
    לגבי הלבן למעלה, צודקת! אכן לא כתבתי עליו כלום, אתקן מיד.
    מדובר בקצפת רגילה ופשוטה שמוסיפים אחרי שהעוגה התקררה עדיף מיד לפני ההגשה. אם רגישים אצלכם למתיקות יתר אפשר להקציף אותה בלי כלום, אבל אם הסף גבוהה, כפית של סוכר יכולה להיכנס בכיף להקצפה, ונשארת מספיק קצפת שאפשר לנגב אותה אחרי ההכנה עם התותים שנשארו!

    השבמחק
    תשובות
    1. טל,
      סתם רציתי שתדעי שהיום, אחרי שעיכלתי את הפוסט שלך ומסריו עוד צפו במוחי, הרמתי טלפון לשתי הסבתות שלי ושוחחתי עמן ארוכות. לא עשיתי את זה כבר יותר מדי זמן.

      מחק
    2. מרג'ורי, ממש ריגשת אותי עם התגובה שלך

      מחק
    3. טוב מאוד, זה בדיוק מה שהתכוונתי לעשות :)

      מחק
  6. טלטול את משהו... תביאי שאריות למוזיאון. ולא כמוצג... :)

    השבמחק
  7. הי טל, העוגה נראית מושלמת ומקסימה.
    אין על סבתות..:)

    השבמחק
  8. העוגה נראית מדהים,
    ובטוח גם היתה טעימה ! :-)

    הכתיבה שלך מקסימה ומרגשת.

    השבמחק
  9. איזה כיף לקרוא את הפוסטים שלך! מזמן לא עדכנת... :/

    השבמחק
  10. וואווו הבלוג שלך פשוט מהמם וממכר!!!!
    עוקבת מהיום עד הנצח:)
    שבת שלום

    השבמחק